Iran og Rusland arbejder sammen om CBDC og “digital finansiel aktiv” (DFA)-drevne handelsløsninger, bekræftede en iransk embedsmand. Rahimi Mohsen, handelsattaché for den iranske ambassade i Rusland, fortalte til det russiske medie Izvestia, at “nationer” udforsker brugen af DFAs og centralbank digitale valutaer. Mohsen hævdede, at CBDC-drevne “muligheder” kan “forenkle handel” mellem Teheran og Moskva.
Indholdsfortegnelse
Iran og Rusland: ‘Der er behov for at skabe regler for CBDC-handel’
Attachéen fastslog, at CBDC’er, herunder den digitale rubel og Irans projekt, den såkaldte crypto-rial, potentielt kunne mindske virkningerne af sanktioner. Rusland er blevet ramt af flere sanktionspakker fra USA, EU og allierede nationer siden udbruddet af krigen i Ukraine i 2022. Iran står dog over for nye sanktioner efter et missilangreb mod Israel i midten af april, meddelte den britiske regering sidste uge.
Mohsen erkendte, at der stadig er “vanskeligheder” med CBDC-relaterede betalinger, men sagde, at lovgivere skulle “skabe infrastruktur og regler for nye betalingsmetoder.” Han tilføjede, at Iran “ønsker at samarbejde med Rusland” for at “implementere” nye regler, da “Teheran opretholder et effektivt handelssamarbejde med Moskva.”
Sanktionspakker gør, at Iran og Moskva er “mere interesseret end nogensinde” i at samarbejde, hævdede Maxim Chereshnev, formand for Ruslands Råd for Udvikling af Udenrigshandel og Internationale Økonomiske Relationer. Chereshnev tilføjede, at et CBDC-drevet “partnerskab” med Iran var “strategisk vigtigt” for Moskva. Skridtet kunne tillade Moskva at “styrke” sin “indflydelse i Mellemøsten og Centralasien,” forklarede han.
Ikke-USD Fiat-handler koster russiske virksomheder dyrt: Ekspert
Formanden tilføjede, at “manglende evne til at foretage betalinger i dollars og euro” har tvunget Rusland og Iran til at bruge deres egne fiatvalutaer i handelsaftaler. Men Chereshnev forklarede, at dette får vanskeligheder til at opstå, når det kommer til valutaveksling. Han tilføjede, at der også var “mismodigheder” mellem iranske valutamarkedspriser og statskontrollerede satser. Således mister russiske virksomheder i øjeblikket “ca. 20-25%” i hver handelsaftale, de indgår ved hjælp af fiat.
Chereshnev sagde, at CBDC’er ville hjælpe med at afhjælpe dette. Han sagde, at “starten på afregninger lavet ved hjælp af DFAs og CBDC’er kan “forenkle handel mellem stater” som Iran og Rusland. Han sagde også, at teknologiske fremskridt ville tillade handlende at “øge gennemsigtigheden og styrke sikkerheden af transaktioner.”
Flere russiske partnere klar til CBDC-handel?
Russiske banker og andre virksomheder er begyndt at udstede DFAs: blockchain-drevne værdipapirer, råvarer og mere; da de søger at øge indenlandske investeringsmuligheder. Tidligere på året underskrev præsident Vladimir Putin en lov, der giver russiske virksomheder mulighed for at deltage i tværgående DFA-handel ved hjælp af russisk udstedte symboler.
Loven tillader også virksomheder at handle på tværs af grænserne ved hjælp af den digitale rubel. Dog har eksperter bemærket, at denne lov ikke tillader russiske virksomheder at bruge andre landes DFAs eller CBDC’er i handelsaftaler. Flere andre russiske allierede er begyndt at accelerere deres egne digitale fiatprojekter. Disse inkluderer Hviderusland, der har til hensigt at anvende Hyperledger Fabric blockchain-netværket.
I februar sagde Mikhail Demidenko, vicedirektør for Nationalbanken i Hvideruslands Afdeling for Forskning og Strategisk Udvikling, følgende: “Målet er primært decentralisering af tværgående betalinger. Problemet i den moderne verden er, at alle betalinger mellem lande går gennem udstederes bank-systemer for store valutaer som dollaren og euroen.”
Russiske lovgivere har også luftet ideen om at drive forretning med Kina ved hjælp af den digitale rubel og den Beijing-støttede digitale yuan.