En digital valuta forankret af Den Europæiske Centralbank (ECB) er blevet genstand for en ophedet debat i Tysklands forbundsdag, anført af den uafhængige bitcoin-tilhænger Joana Cotar. Debatten har affødt internationale overskrifter og oversatte versioner af Cotars udtalelser, hvori hun advarede mod den påståede overvågning og social score, der kunne følge med en digital euro. Imidlertid står det klart, at denne debat kan være mere en spøgelse end virkelighed.
I Cotars vision for en digital euro fremstilles det som om, at denne valuta vil tillade en omfattende overvågning og kontrol af borgernes transaktioner. Men det er værd at bemærke, at elektroniske euro-transaktioner allerede er underlagt overvågning gennem bankerne og andre finansielle mellemmænd, hvilket blandt andet har været en medvirkende faktor til fremkomsten af kryptovalutaer som Bitcoin.
På trods af Cotars dystopiske fremstilling af en kontrolleret digital valuta er det tvivlsomt, om en digital euro reelt set vil føre til en sådan udvikling. Eftersom digitale betalingsmetoder er underlagt strenge regler og overvågning, ville en centraliseret, digital euro faktisk gøre overvågning og kontrol mere effektiv, men det ville kræve en betydelig ændring af europæisk lovgivning og politik. Derfor er det vigtigt at se realistisk på mulighederne for en sådan udvikling.
Det er også vigtigt at huske, at planerne om en digital euro stadig befinder sig på et tidligt stadie, og der er endnu ingen fastlagte koncepter eller beslutninger taget i denne retning. Det vil tage flere år, hvis det overhovedet lykkes, at indføre en digital euro på markedet. Og selv da vil dens succes afhænge af betydelige fordele i forhold til eksisterende betalingsmetoder.
I sidste ende, er det vigtigt at bevare et åbent sind og undersøge situationen med en vis skepsis, før man drager konklusioner om den potentielle indførelse af en digital euro.