Site icon Krypto news – seneste kryptovaluta nyheder, grundige guides og live updates

Aktiekurser når nye rekordhøjder i Tyskland

Deutsche Aktienbörsen fortsætter i rekordkurs

Deutsche Aktienbörsen fortsatte deres positive udvikling og nåede nye rekordniveauer i den forgangne uge. Denne udvikling blev drevet af forventninger om rentenedskæringer i eurozonen og USA. Disse forventninger blev styrket ikke kun af mødet i Notenbanker i Jackson Hole tidligere på ugen, men også af lavere end forventede inflationsdata inden for Eurozonen. I USA viste den såkaldte PCE-kerneindeks, som udelukker de mere variable fødevare- og energiomkostninger, sig også lidt lavere end forventet. Dette blev positivt modtaget, da indekset er den foretrukne måleenhed for inflation for den amerikanske centralbank Fed. Derudover styrkede robuste økonomiske data fra USA markedet.

En positiv udvikling blev også set på det tyske aktiemarked, hvor DAX-indekset steg med 1,5 procent i løbet af ugen til 18.906,92 point. Derudover nåede DAX-indekset endda et nyt rekordhøjt niveau på 18.970 point i løbet af fredagen. MDAX steg med 1,8 procent til 25.654,64 point, mens TecDAX sluttede ugen på 3.398,92 point, hvilket var en stigning på 1,7 procent sammenlignet med ugen før. m:access All-Share-indekset steg betydeligt med 3,8 procent til 1.229,62 point.

Nvidia, den førende virksomhed inden for AI-high-performance-chips, stod i fokus på det tyske marked. Efter Nvidias regnskaber blev offentliggjort onsdag aften, faldt aktierne først, hvilket skabte bekymring for et salg af teknologiaktier. Da dette ikke skete, og flere analytikere endda hævede deres kursmål for Nvidia, aftog nervøsiteten igen. På børsen i München faldt Nvidias aktier dog med 6,7 procent i løbet af ugen.

På MDAX steg aktierne i Delivery Hero med 13,6 procent efter offentliggørelsen af deres regnskaber og annonceringen af en børsnotering af deres mellemøstlige forretning samt flere analytikeranbefalinger. Aktierne nåede 27,82 euro ved ugens afslutning. Industrikoncernen ThyssenKrupp genererede også mange overskrifter. Selvom tre ledelsesmedlemmer i ståldivisionen og fire medlemmer af bestyrelsen trådte tilbage, sendte investorerne ikke aktierne yderligere nedadgående. Aktierne steg endda lidt med 1,4 procent, men forblev tæt på deres all-time lav.

På de tyske obligationsmarkeder svingede kurserne i den forgangne uge inden for snævre rammer. Markederne fortsatte med at vise et billede af meget rolig handel, som har været normen i flere uger nu. Selvom nyheden om lavere inflationsrater i Tyskland og eurozonen påvirkede markedet lidt, gav det ikke afgørende impulser, ligesom forventningen om, at Den Europæiske Centralbank vil sænke renten i september. Renditen på tiårige tyske statsobligationer steg med fem basispoint til 2,27 procent, mens den omsættelige rente faldt let fra 2,26 til 2,25 procent.

De amerikanske aktiemarkeder oplevede relativt små kursudsving, nye rekordhøjder for Dow Jones-indekset, men samtidig også en relativt nervøs handel i den forgangne uge. Drive for kursudviklingen var især håbet om en rentenedskæring i september samt robuste økonomiske data. Kursene blev imidlertid belastet af bekymringerne om et fald i tech-aktier. Dow Jones-indekset steg med 0,9 procent til 41.563,08 point i løbet af ugen. S&P 500 steg let med 0,2 procent til 5.647,65 point, mens Nasdaq-100 faldt med 0,8 procent til 19.572,68 point.

Udsigterne

Selvom aktiemarkederne har haft en stabil stigning i de seneste uger, er markedsdeltagerne forsigtige med deres vurdering af den fremtidige udvikling. Commerzbank understreger med henvisning til recessionsskræk, at udviklingen på aktiemarkederne er skrøbelig. Med den næste møde i den amerikanske centralbank Fed – hvor markedet forventer en rentenedskæring – først finder sted den 17. og 18. september, afhænger meget af de nye økonomiske data.

I den kommende uge vil der være rigeligt med økonomiske data, mens der kun er få væsentlige offentliggørelser mandag og tirsdag. Mandag starter ugen med indkøbschefindeksen for Tyskland. Onsdag vil opmærksomheden blandt andet rette sig mod udviklingen af producentpriser i eurozonen. I USA vil Beige Book fra den seneste møde i den amerikanske centralbank blive offentliggjort, hvor investorerne håber på yderligere indikationer på en mulig rentenedskæring i USA.

Torsdag vil der være nye tal om detailhandelssalg i eurozonen, udviklingen af produktiviteten uden for landbruget i USA samt indledende ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse. For mange analytikere er de nye amerikanske arbejdsmarkedsdata imidlertid afgørende for ugen. Hvis tallene falder dårligere ud end forventet som i den forrige måned, kan det øge bekymringen for en recession i USA markant og sætte pres på aktiemarkederne.

På virksomhedssiden er der dog relativt få impulser at forvente i den kommende uge. Fokus vil primært være på Oracle i USA, da selskabet offentliggør deres kvartalsresultater, hvilket normalt også har indflydelse på aktiekursen for deres direkte tyske konkurrent, SAP.

### Udvælgede vigtige begivenheder i denne uge:

**Mandag, 02.09.:** S&P Global/BME indkøbschefindeks for fremstillingssektoren (Tyskland). De amerikanske børser forbliver lukket pga. helligdage.

**Tirsdag, 03.09.:** ISM-ansættelsesindeks for fremstillingsindustrien (USA), ISM-indeks for fremstillingssektoren (USA).

**Onsdag, 04.09.:** S&P Global/BME indkøbschefindeks for tjenesteydelser (Tyskland), S&P Global PMI samlet indeks (Eurozone), producentprisindeks (Eurozone), handelsbalance (USA), Fed Beige Book (USA).

**Torsdag, 05.09.:** Udviklingen i fabriksordrer (Tyskland), detailhandelssalg (Eurozone), ADP-beskæftigelsesændring (USA), produktivitet uden for landbruget (USA), indledende ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse (USA), ISM-indeks for servicevirksomheder (USA).

**Fredag, 06.09.:** Handelsbalance (Tyskland), industriproduktion (Tyskland), bruttonationalprodukt (Eurozone), beskæftigelsesændring (Eurozone), beskæftigelsesudvikling uden for landbruget (USA), timelønninger (USA).

Ulrich Kirstein er pressechef for børsen gettex. Han er cand.merc. og kunsthistoriker, skriver om litteratur og børs, interviewer hver 14. dag lederen af Market Control i Börse am Donnerstag og har blandt andet skrevet “Börse für Dummies” og “Aktien für Dummies”.

Exit mobile version