Krypto News

Argentinas unge politiske stjerne, Javier Milei, med radikale økonomiske idéer og rockstjerne-lignende taler, begejstrer landets unge vælgere og kan bringe en ændring i landets politik.

Argentinerens kamp for forandring: Javier Milei

Javier Milei er blevet en overraskende favorit i kampen om præsidentembedet ved efterårets valg i Argentina. Han har med sine radikale økonomiske ideer, skarp kritik af regeringen og en valgkampagne, der minder om en rockstjernes, begejstret særligt de unge argentinske vælgere.

Udfordring af Argentinas konstante krise

Jose Milei er en politiker, der er svær at sætte i bås og har til dels modstridende holdninger. På økonomisk plan er han en tilhænger af den østrigske økonom Friedrich August von Hayek. Han kæmper imod den udbredte statsinterventionisme i Argentina, som er ansvarlig for de konstant tilbagevendende krisecyklusser, og han går ind for radikale reformer. Socio-politisk befinder han sig et sted mellem liberale og konservative synspunkter. Han mener f.eks., at enhver skal have ret til at indtage narkotika og sælge sine organer, hvis det er det, man ønsker. Men hvad angår spørgsmålet om abort, har han en meget streng holdning og støtter kun denne, hvis moderens liv er i fare.

Står Argentina over for en ny æra?

Den 52-årige Milei stillede sig søndag aften frem for sine tilhængere i jakkesæt og slips – en mere distingveret fremtræden, end man er vant til fra ham. Han blev til tider rørt til tårer og sagde: “Vi er den ægte opposition.” Ifølge ham er tiden nu kommet for at sætte en stopper for Kirchnerismen og den parasitiske gruppe af politikere, som har regeret i Argentina i de sidste fyrre år. Han råbte: “Vi vinder i første valgrunde,” og fortsatte i rockstjernemodus: “Så begynder genopbygningen af Argentina.” Hans mest unge fans sang med i kor: “Kom alle sammen ud!” – og med det hentydede de til politikerne, som har afløst hinanden ved magten i årtier uden at have nogle idéer til at rette op på det kronisk kriseramte land. Mileis succes kunne føre til en nyt kapitel i argentinsk politik: Hvis man lægger stemmerne for de forskellige politiske alliancer sammen, vil der efter nuværende stilling til valget den 22. oktober for første gang opstå tre politiske kræfter af næsten lige styrke, der stiller op mod hinanden. Lige efter Milei, som fik 30% af stemmerne, kom centrum-højre-alliancen (Junto por el Cambio) under den tidligere præsident Mauricio Macri med 28% af stemmerne, og den peronistiske venstrealliance (Unión por la Patria) med 27%. De kandidater, der har fået næstflest stemmer – bagefter Milei – er peronisten Sergio Massa (21%) og midt-højre-politikeren Patricia Bullrich (17%). Valgresultatet er således helt åbent, og Milei har for øjeblikket de største chancer for en sejr. Han har fået flest stemmer i 16 ud af de 23 provinser.

Top  Grayscale-ETF køber Bitcoin for første gang - Vil det starte en ny rallye?

Økonomiske problemer og Mileis løsninger

Mileis popularitet skyldes, at han ikke snakker udenom som de øvrige kandidater. Det gælder især inden for økonomisk politik. Ingen anden kandidat tør argumentere for, at de høje statsudgifter skal skæres ned. Det er netop disse udgifter, der har ført til en inflation på over 118% om året. Regeringen finansierer de øgede udgifter ved at trykke penge. Milei siger åbent til vælgerne: “Budgetunderskuddet har været årsagen til 20 ud af de 22 økonomiske kriser i Argentinas historie.” I de 122 år siden begyndelsen af det sidste århundrede har landet levet over evne i 112 år. Ingen betvivler Mileis økonomiske kompetencer. Han har arbejdet som cheføkonom for en førende pensionsfond og banker såsom HSBC i Buenos Aires. Han har desuden rådgivet en af landets rigeste forretningsmænd, lufthavnsoperatøren Eduardo Eurnekian, i flere år. Milei er dog mest kendt for sine liberale synspunkter, som han har forsvaret som en ordkraftig tv-vært. Han lover, at der ikke vil blive indført nye skatter, og at de offentlige udgifter vil blive drastisk skåret ned. Han ønsker at afskaffe centralbanken, så folk selv kan vælge den valuta, de foretrækker – hvilket ville føre til en dollarisering. Folk skal have ret til at bære våben. Han er tilhænger af ubegrænset indvandring, så længe det ikke belaster staten økonomisk. Udover sin konservative holdning til abort støtter han dog også homoseksuelle ægteskaber. Den ugifte og barnløse Milei betragter sig selv som tilhænger af fri kærlighed.

Kritik fra venstrefløjen og den moderate højrefløj

Med sine økonomiske synspunkter var han længe en kritiker af ægteparret Kirchner. Men da erhvervsmanden Mauricio Macri blev valgt til præsident i 2015, begyndte han også at kritisere den moderat højreorienterede politiker – og det gik godt hjem hos seerne. Eduardo Bolsonaro, søn af brasiliansk højreradikal, har endda gratuleret Milei. I modsætning til Bolsonaro har Milei ingen forbindelse til militæret. Men ligesom for den brasilianske højrefløjspolitiker er de fleste politikere i Argentina ifølge Milei kommunister. Milei benægter også klimaforandringerne, ligesom Bolsonaro. Han gør sine synspunkter populære med optrædener, hvor han spiller en rolle både som selverklæret anarkokapitalist og rockstjerne. Med sit vilde hår, skarpe blik og sorte læderjakke fremstår han som en blanding af Rumleskaft og heavy metalsangeren Ozzy Osbourne. Han afbryder sine taler med sit slogan: “Libertad, carajo!” (Frihed, for helvede!). Symbolet for hans parti er et løvehoved med manke. Han gik ikke ind i politik for at lede får, men for at vække løver – lyder en af hans kampslag. Spørgsmålet er nu, hvad hans tilhængere vil mene om ham, hvis han virkelig skærer ned på pensioner og socialhjælp, som næsten halvdelen af befolkningen lever af.

Top  Valour runder 600 Mio. CAD i forvaltet formue og introducerer nye ETPs: Ripple (XRP) og Binance (BNB)

Crypto News Danmark

Danmarks førende cryptocurrency og blockchain teknologimagasin. De seneste nyheder, analyser og trends fra verden af ​​digitale aktiver præsenteres på en kompakt og velfunderet måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Articles

Back to top button