Site icon Krypto news – seneste kryptovaluta nyheder, grundige guides og live updates

Bitcoin har en stor fremtid: En økonom rådgiver om de store muligheder for kryptovalutaer i Tyskland og EU

Der Bitcoin hat eine glänzende Zukunft

Bitcoin: Et digitalt guld med en lys fremtid

I Tyskland er Bitcoin indtil videre blot en fodnote. Dette er en fejl, ifølge økonomen Philipp Sandner, der har rådgivet tyske ministerier og også Den Europæiske Union om kryptovalutaer. I en samtale med “Schwäbische Zeitung” forklarer Sandner, hvorfor Bitcoin har en stor fremtid.

Hvad er Bitcoin?

Bitcoin kan nemmest betragtes som en form for digitalt guld. Både guld og Bitcoin er begrænsede ressourcer på jorden, hvilket gør dem til knappe værdier, der kan opbevare værdi. Der er dog to grundlæggende forskelle: For det første er Bitcoin immateriel, hvilket betyder, at man ikke kan røre ved den. Og for det andet er der endnu ikke en social enighed om, hvorvidt Bitcoin er værdifuld. Værdien af guld er ikke naturligt bestemt, men mennesker er blevet enige om, at det er værdifuldt på grund af dets fysiske egenskaber og knaphed. Denne enighed mangler stadig med hensyn til Bitcoin. Med andre ord har viden om Bitcoin’s fremtidige værdi endnu ikke spredt sig meget bredt.

Har Bitcoin potentiale til at blive meget værdifuld?

Ja, jeg mener, at det kun er et spørgsmål om tid, fordi teknologien er imponerende god. Som en strengt begrænset værdi er Bitcoin en hård aktiv, der kan transportere værdier sikkert ind i fremtiden og beskytte dem mod inflation. Samtidig kan stater ikke beslaglægge Bitcoin. Det er måske ikke den primære grund til at besidde Bitcoin her, hvor vi befinder os, men i mange dele af verden er staten totalitær, og der giver det bestemt mening at sikre sig mod statlig indgriben ved hjælp af Bitcoin. Bitcoin beskytter mod overgreb fra staten.

Er der ikke en risiko for, at Bitcoin vil blive fuldstændigt forbudt?

Det er meget svært at forbyde Bitcoin på nationalt niveau. Og i øjeblikket udvikler det sig snarere i den modsatte retning: I Den Europæiske Union er Bitcoin reguleret af MiCA [Bemærk: MiCA står for “Markets in Crypto Assets Regulation”]. Denne regulering tillader Bitcoin og andre blockchain-aktiver, så længe de ikke bruges til kriminelle aktiviteter som hvidvaskning af penge, skatteunddragelse eller finansiering af terror eller kriminalitet. Så hvis man opererer inden for lovens rammer, kan man gøre, hvad man vil med Bitcoin. Europæerne er endda foran USA på dette område.

Kan Bitcoin på et tidspunkt opfylde den rolle, som guld har med at sikre valutaer? Generelt set, går stater glip af noget, hvis de ikke blander sig i Bitcoin-forretningen?

Her befinder vi os i spekulationens verden. Men det kan ikke helt afvises. Sandsynligheden for at Bitcoin vil stige kraftigt i værdi over tid, er enorm. Hvis en stat holder guld, hvorfor skulle den så ikke også holde andre hårde aktiver, der sandsynligvis vil udvikle sig markant bedre prismæssigt? Jeg inkluderer ikke kun Bitcoin, men også andre råvarer som olie.

Hvordan vurderer du politikernes holdning til Bitcoin?

Jeg savner nysgerrigheden og åbenheden, ikke kun i politikken, men også i myndighederne, banker og industrien. I Tyskland har mange mennesker ingen interesse, og derfor går de glip af store muligheder.

Jeg er klar over, at en revolutionerende teknologi ikke kan ændre hele landet fra den ene dag til den anden. Det tager tid. Men jeg savner stadig åbenheden og nysgerrigheden. I politikken handler det kun om risici og beskatning, og spørgsmålet om muligheder stilles næsten aldrig.

Kan det være, fordi staterne frygter konsekvenserne af global adaption af Bitcoin? For Bitcoin udgør praktisk talt et frontalangreb på statsligt valutamonopol.

Jeg ser ikke denne risiko. Der er allerede mange forskellige valutaer, der er ædelmetaller, der er kryptovalutaer – og de sætter heller ikke det statslige valutamonopol under pres. På et tidspunkt tror jeg alligevel, at Bitcoin vil blive mere udbredt, så det er ikke noget at kæmpe imod nu. Politikken bør i stedet beskæftige sig konstruktivt med emnet. Jeg mener dog, at den større risiko er, at stater og virksomheder ikke beskæftiger sig med Bitcoin-emnet overhovedet.

Der er sket en del i USA med hensyn til Bitcoin. Formueforvaltere som Blackrock ønsker at komme stort med i denne forretning. Hvad er chancerne?

Tidligere har nogle amerikanske formueforvaltere forsøgt at få tilladelse til en Bitcoin-baseret ETF [Bemærk: Exchange-Traded Fund]. Dette er altid blevet afvist af den amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC). Og det kan også være, at det bliver afvist denne gang. Men det er kun et spørgsmål om tid, før den første ansøgning bliver godkendt.

SEC stiller visse krav, f.eks. i forhold til sikkerhed eller opbevaring af Bitcoins. Og på et tidspunkt vil alle kravene blive opfyldte. Derudover vil Blackrock som verdens største og mest indflydelsesrige formueforvalter ikke lade deres ansøgning mislykkes. Blackrock har derfor en reel chance for, at ansøgningen bliver godkendt, ellers ville de ikke have stillet den. Derfor betragter jeg alene ansøgningen som et meget positivt signal for Bitcoin.

Hvad med Tyskland? Vil banker og sparekasser også hoppe på Bitcoin-toget på kort sigt?

Der er ingen klare linjer her. Nogle mindre banker er meget progressive. Det er normalt topledelsen, der har forstået blockchain- og Bitcoin-emnet meget godt. Men de fleste banker er stadig skeptiske, det skal man sige.

Der sker dog noget: Jeg har hørt om nogle store huse, der retter fokus mod kryptoaktiver: DWS, Deutsche Börse, DZ Bank, dwpBank og andre. Der vil gå nogle måneder, inden der er produkter til kunder her. Hvis man gør status, er det helt klart, at adaptionen er i gang.

Hvis man tror på fordommen, er Schwaben især sparsommelige. Skulle Bitcoin ikke være særligt efterspurgt som et spareredskab?

Du vil grine: I Sydtyskland og især i Schwaben er der faktisk et stort og meget aktivt Bitcoin-samfund. Om dette har noget at gøre med den berygtede sparsommelighed, kan jeg ikke bedømme – men faktum er, at der er mange mennesker i Schwaben, som er meget åbne for emnet.

For privatpersoner er beskyttelse mod inflation faktisk det vigtigste aspekt af Bitcoin. På kort sigt kan prisen svinge markant, men på lang sigt og med øget adaption bør volatiliteten aftage.

Lige nu koster en Bitcoin lige under 27.000 euro. Dit bud: Hvor vil Bitcoin være om et til to år?

Langt over 100.000 euro.

Exit mobile version