Indholdsfortegnelse
Bitcoin-Miner mærker virkningen af halveringen
Efter halveringen steg de gennemsnitlige daglige netværksgebyrer markant, hvilket lettet presset på Bitcoin-minerne en smule. Gebyrerne er dog faldet igen, da den indledende strøm af brugere til Runes-protokollen er aftaget.
De højere gebyrer har mildnet presset på Bitcoin-minerne efter halveringen, men de begynder at mærke presset fra de reducerede mineredskaber. Halveringen har generelt været en salgsbegivenhed for Bitcoin-minerne, da processen med at oprette nye blokke medfører betydelige omkostninger. Dette tvinger minerne til at sælge Bitcoin for at dække omkostningerne.
Bitcoin-minerne opfører typisk deres BTC-beholdninger som omløbsaktiver i deres regnskaber, da de har mulighed for at sælge deres beholdninger for at finansiere driftsomkostninger. For eksempel har Marathon Digital 17.631 BTC til en værdi af lidt over 1,1 mia. USD, mens Riot Platforms har yderligere 8.872 BTC til en værdi af over 500 mio. USD. Hvis minerne bliver tvunget til at sælge endda en brøkdel af deres beholdninger næste måned, vil det have en negativ indvirkning på markedet.
Stigende handelsvolumen i Brasilien
Det brasilianske kryptomarked har oplevet betydelig vækst i år, hvor det ugentlige BRL-handelsvolumen siden slutningen af januar er steget hurtigere end USD-handelsvolumen. Selv efter den seneste markedskorrektion er BRL-handelsvolumen stadig steget med 30% i forhold til sidste år.
I alt nåede det BRL-denominerede krypto-handelsvolumen fra januar til starten af maj 2024 6 mia. USD, hvilket gør det til det største LATAM-marked og placerer det som nummer 7 blandt globale fiat-valutaer. Til sammenligning udgjorde det mexicanske peso (MXN) volumen i år 3,7 mia. USD, mens det argentinske peso (ARS) var på omkring 300 mio. USD.
Næsten halvdelen af BRL-handel med stablecoins foretrækkes af brasilianere frem for altcoins og Bitcoin. Andelen af USDT i BRL-volumen er steget med næsten 20% siden 2021-boomet og har taget markedsandele fra altcoins.
ETH-optionsmarkeder og ETF’er
Den gennemsnitlige strike-pris for puts og calls på ETH-options har udviklet sig siden marts. Puts giver optionsindehaveren ret til at sælge det underliggende aktiv til en forudbestemt pris; disse optionsindehavere drager fordel af nedadgående prisbevægelser i aktivet. Call-optionerne giver indehaverne ret til, men ikke pligt til, at købe det underliggende aktiv til en fastsat pris.
Hvis den gennemsnitlige strike-pris for calls stiger, indikerer det, at optionshandlere indgår positive væddemål. Med andre ord forventer de, at ETH-prisen vil stige i de kommende måneder, og de er villige til at købe optioner til højere strike-priser for at drage fordel af denne stigning. Da SEC sandsynligvis vil godkende eller afvise Ether ETF’er indtil den 23. maj, kunne divergensen mellem bulls og bears på ETH-optionsmarkederne være et tegn på den kommende volatilitet.
Generelt forventes det, at tilsynsmyndigheden vil afvise ansøgninger fra udstedere som BlackRock og ARK Invest. Hvis de dog godkender disse ansøgninger, kunne det føre til en betydelig opadgående overraskelse – det synes i det mindste optionshandlere at satse på.
OSL-volumen forbliver dæmpet efter ETF-introduktion
Lanceringen af krypto-ETF’er er ikke længere, hvad den engang var. Introduktionen af Bitcoin- og Ether-ETF’er i Hongkong i slutningen af april har hidtil ikke givet liv til markedet. Derfor har OSL – en af kun to handelspartnere for virtuelle aktiver for ETF’er i Hongkong – kun oplevet en brøkdel af handelsvolumen i forhold til, hvad den oplevede efter lanceringen af den amerikanske Bitcoin-ETF.
Bitcoin-handelsvolumen på OSL steg den 30. april til over 1,7 mio. USD, men ifølge Kaiko-data er den faldet siden da. Lanceringen af Bitcoin-spot-ETF’er i USA i januar havde en langt større indvirkning på OSL-volumen, der steg til omkring 8 mio. USD. Det svage påvirkning af krypto-ETF’er fra Hongkong er sandsynligvis endnu et tegn på, at ETF-rallyet er gået i stå – i det mindste for nu.
BTC-korrelation med amerikanske aktier vokser
De seneste 90-dages korrelation mellem Bitcoin og amerikanske aktier steg sidste uge til 0,17, efter at den i marts nåede et flerårigt lavpunkt på kun 0,01. I de seneste uger er risikostemningen forværret på grund af stigende makroøkonomisk modvind og geopolitiske spændinger, hvilket i begyndelsen af april førte til en bred afsætning af risikoaktiver. Bitcoin-prisudviklingen påvirkes dog stadig kraftigt af idiosynkratiske faktorer som f.eks. ETF-strømme. Generelt er Bitcoins korrelation med risikoaktiver væsentligt under toppene i opturen på over 0,6.
Interessant nok har korrelationen mellem Bitcoin og den europæiske aktieindeks STOXX 600, der afspejler de 600 største virksomheder i de europæiske regioner, været uændret i år og ligger på nul. Imidlertid var korrelationen mellem Bitcoin og de kinesiske aktiemarkeder, der repræsenteres af CSI 300-indekset, i 2024 negativ og lå på -0,14.