Site icon Krypto news – seneste kryptovaluta nyheder, grundige guides og live updates

EIP-4844: Ethereum Cancun Upgrade – Proto-Sharding senker gasgebyrer og øger netværkets skalerbarhed

Ethereum Cancun Upgrade

Ethereum Cancun-Deneb, også kendt som Dencun eller EIP-4844, er den kommende opgradering til Ethereum-blockchainen. Formålet med opgraderingen er at forbedre netværkets skalerbarhed, sikkerhed og brugervenlighed.

Det primære træk ved opgraderingen er introduktionen af Proto-Sharding, som er en overgangsfase mod fuldstændig Sharding. Det forventes, at dette skridt vil markant reducere gasgebyrerne og øge transaktionshastigheden ved hjælp af datablokke.

Hvad er Sharding, Danksharding og Proto-Danksharding?

Sharding er en metode, der primært anvendes i blockchain-netværk til at øge kapaciteten og ydeevnen. Denne metode opnås ved at opdele nettet i mindre enheder, kaldet shards, der kan behandle transaktioner uafhængigt af hinanden.

Den parallele behandling øger effektiviteten af netværket og reducerer overbelastningen samt gasgebyrerne. Ethereum introducerede Sharding som et vigtigt skridt mod at gøre netværket mere skalerbart og tilgængeligt.

Danksharding er den nuværende mekanisme på Ethereum-blockchainen, hvor der anvendes Binary Large Objects (Blobs), der betegner store datamængder og yderligere øger transaktionshastigheden. Denne form for sharding er en komplet implementering af Ethereum-rollup’s skalerbarhed og er designet til at reducere transaktionsomkostningerne i Ethereum-netværket.

Proto-Danksharding er en overgangsfase mod fuldstændig Danksharding. Ved introduktionen af Blobs sigter Proto-Danksharding mod at forberede Ethereum-netværket på fuldt Danksharding. Proto-Danksharding er hovedfokus for den nye Ethereum-opgradering (EIP-4844).

Hvordan hjælper EIP-4844 med at reducere gasgebyrerne?

Transaktioner, der bærer Blobs i EIP-4844, fungerer mere som følgebiler, der er knyttet til Ethereum-transaktioner. De indeholder dog yderligere informationer. Mens Blobs er store (nogle op til 128kb), er de sammenlignet med de nuværende celldata billige. De er derfor en omkostningseffektiv løsning til at reducere gasgebyrerne.

Blob-data er billigere, fordi Ethereum Virtual Machine (EVM) ikke kan få adgang til dem. EVM kan kun se en forpligtelse for Blobs.

Når EIP-4844 midlertidigt gemmer disse Blobs på Ethereum-konsensuslaget, sigter det mod at reducere omkostningerne ved data fra rollups til Ethereum Base Layer og dermed reducere transaktionsgebyrerne betydeligt.

Hvor stor besparelsen vil være med EIP-4844 afhænger af, i hvilken grad Blobs bliver indført, men de første grove skøn peger på en forbedring af Rollup-transaktionsomkostningerne på 10-100 gange.

Udover Blob-transaktionerne vil den nye Ethereum Cancun-opgradering også omfatte implementeringen af udførelseslogikken, verifikationsreglerne og et todimensionalt gebyrmarked, som alle er nødvendige for fuldstændig Sharding.

Forventet dato for lancering af Ethereum Cancun-opgraderingen

Lanceringen af Ethereum Devnet-9 er planlagt til den 27. september 2023. Dette testnetværk vil spille en afgørende rolle, da det vil indeholde en række ændringer til den kommende Cancun-opgradering. Nogle af EIP’erne, såsom EIP-7514 og EIP-7516, vil være live for første gang på Devnet-9.

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår opgraderingen vil blive lanceret på Mainnet.

EIP-4844 vil implementere nogle dele af fuldt Danksharding. En del af det vil være en ny transaktionstype i samme format som den, der vil blive brugt i fuldt Sharding. Derudover vil det introducere hele udførelseslagslogikken, som er nødvendig for fuldt Sharding, samt udførelses- og verifikationslogik og en selvjusterende gaspris for Blobs.

Der mangler dog stadig en Proof-of-Custody eller en lignende protokol-intern krav til verifikation af de splittede data i hver blok.

Fordelene ved Ethereum Cancun

Ethereum Cancun-opgraderingen vil give flere fordele til netværket, herunder:

For at opsummere vil opgraderingen i Cancun gøre Ethereum-netværket mere tilpasningsdygtigt, sikkert og brugervenligt, hvilket styrker dets position i kryptobranchen.

Konklusion

Med introduktionen af Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844, også kendt som Proto-Danksharding, har Ethereum taget et vigtigt skridt fremad i løsningen af sit langvarige problem med høje gasgebyrer. Denne opgradering, der er en del af Ethereum Cancun-Deneb-release, lover at forbedre Ethereum-netværket på flere måder og gøre det mere skalerbart, sikkert og brugervenligt.

Hovedtrækket ved EIP-4844 er introduktionen af “Blobs”, en ny transaktionstype, der overfører store datamængder til meget lavere omkostninger end de nuværende celldata. Da Ethereum-netværket fortsætter med at udvikle sig og forbedres, vil opgraderinger som EIP-4844 spille en afgørende rolle i forbedringen af netværkets evner, da det i stigende grad udvikler sig til en platform for globale transaktioner.

Hold dig informeret med Ethereum News

Exit mobile version