Den seneste udmelding fra den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, har skabt ro på markedet. Powell forsikrede, at frygten for stagflation, altså en kombination af stagnation og inflation, er ubegrundet. Dette bevirkede en positiv reaktion på markederne umiddelbart efter den seneste rentemøde. Selvom markederne steg umiddelbart efter udmeldingen, viste de lidt ustabilitet senere hen.
Powell understregede, at bekymringerne om langvarig økonomisk svækkelse ledsaget af uoverskuelig inflation ikke er berettigede. Inflationen i USA steg i februar og marts til 3,5 procent, og den kerneinflation (uden energi og fødevarer) forblev stabil på 3,8 procent. På den positive side er inflationen høj, fordi den amerikanske økonomi stadig vokser med omkring 3 procent i år ifølge Powell.
I forhold til rentepolitikken er det blevet spekuleret i, om der snarere vil være behov for en rentestigning end forventet tidligere. Powell betegnede det som “meget usandsynligt”, at næste rentetrin vil være en stigning. DZ Bank har reduceret deres forventning til kun en rentenedsættelse, som forventes at ske i december. Der resterer fire rentemøder for Fed i år, og det forventes, at ECB vil reagere på den svagere økonomiske situation i Eurozonen med rentenedsættelser i nærmeste fremtid.
På valutamarkedet forsøger Bank of Japan at stabilisere den svage yen over for dollaren, mens euroen allerede er faldet 3 procent i år. Yen steg kortvarigt over for dollar, og yen-anlæggere får kun 0,3 procent i afkast fra japanske statsobligationer i to år. Aktiemarkederne holder øje med situationsrapporterne fra økonomien og virksomhederne, og positive nyheder som Amazon’s store kvartalsgevinst og faldende oliepriser har bidraget til at opretholde en positiv stemning på markederne. Oliepriserne faldt på grund af øget udbud fra Irak og De Forenede Arabiske Emirater, hvilket også har en positiv effekt på inflationen. Samlet set er der mindre “stag” og mindre “flation” i Powell’s ånd.