Krypto News

Private Blockchain vs. Offentlige Blockchain: Hvad er forskellene?

En Blockchain er en digital database, der lagrer transaktioner eller information i form af blokke. Hver blok indeholder en liste over transaktioner og en reference til den foregående blok. Denne reference danner en kæde af blokke, derfor kaldes den også for “Block” “Chain”. Dataene er sikret af kryptografiske hash-funktioner og bliver verificeret og administreret af et netværk af computere (noder). Kryptografiske hash-funktioner er specielle hash-funktioner, hvor inputværdien genererer en fast output. Afhængig af hvordan de bruges, skelnes der mellem private og offentlige blockchains.

Hvad er en privat blockchain?

Ved første øjekast virker det selvforklarende: Private blockchains har en begrænset adgangskreds. I modsætning til offentlige blockchains kræves der her adgangsrettigheder for at kunne se de gemte data. De bruges typisk af virksomheder eller organisationer til at beskytte følsomme oplysninger. Private chains egner sig for eksempel til forsikringsselskaber eller sundhedssektoren til administration af patientjournaler. Med private chains er det derfor markant nemmere at beskytte deltagerdatasene.

Hvad er en offentlig blockchain?

I modsætning til en privat blockchain giver en offentlig blockchain kontrol til alle. Teoretisk set har alle adgang til netværket, og enhver kan validere transaktioner. Det sidstnævnte gælder dog kun med en begrænsning. For eksempel kræver man en vis mængde coins for at kunne validere transaktioner i Proof-of-Stake-systemer som Ethereum. I Proof-of-Work-systemer kræves der dog specialudstyr til minedrift.

Den klassiske og mest udbredte anvendelse af offentlige chains er kryptocurrency. Enhver kan, hvis de har de rette tekniske og kognitive forudsætninger, oprette en wallet og sende kryptocurrency. Typiske offentlige chains inkluderer Bitcoin, Ethereum og Litecoin. Dette kaldes også for Layer-1-løsninger.

Top  Stor tysk mediekoncern køber op i Danmark

Oversigt over forskellene

  • Adgang: Private blockchains har begrænset adgang, mens offentlige er tilgængelige for alle.
  • Kontrol: Private chains giver deltagerne større kontrol og styring, mens offentlige er decentraliserede og mere gennemsigtige.
  • Beskyttelse af privatliv: Private chains tilbyder en højere grad af privatlivsbeskyttelse, mens pseudonyme data er lettere at se i offentlige chains.

Mislykket.

Crypto News Danmark

Danmarks førende cryptocurrency og blockchain teknologimagasin. De seneste nyheder, analyser og trends fra verden af ​​digitale aktiver præsenteres på en kompakt og velfunderet måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Articles

Back to top button