Site icon Krypto news – seneste kryptovaluta nyheder, grundige guides og live updates

Stigning i Ethereum-staking vækker bekymring om centralisering og mindsker samlet afkast

Risici ved den stigende Zentralisierung af Ethereum Staking

Den seneste stigning i Ethereum (ETH) staking, drevet af opgraderingerne Merge og Shanghai, har ifølge en rapport fra JPMorgan i sidste uge rejst bekymringer omkring centralisering og har reduceret den samlede afkast af staking.

Selvom der er decentraliserede alternativer som Lido’s Liquid Staking-platform, udgør den stigende centralisering af Ethereum en risiko for netværkets sikkerhed og decentraliseringsprincipper.

Forskere ved JPMorgan, herunder Nikolaos Panigirtzoglou, skrev, at mange i kryptosamfundet havde set Lido som et bedre alternativ til de centraliserede liquid staking-platforme, der er forbundet med centraliserede børser.

Lido har forsøgt at decentralisere ved at fordele deres stakede ETH til flere node-operatører.

Rapporten understreger dog de risici, der er forbundet med centralisering, herunder muligheden for, at et lille antal likviditetsudbydere eller node-operatører fungerer som single points of failure, sårbare mål for angreb eller danner oligopoller, der skader fællesskabet.

Opkomsten af ​​liquid staking har også ført til risikoen for rehypothecation, hvor likviditetstokens bruges som sikkerhed samtidig i flere decentraliserede finansielle protokoller (DeFi).

“Rehypothecation kan føre til en kaskade af likvidationer, hvis en staked asset pludselig mistes meget værdi eller bliver hacket på grund af et ondsindet angreb eller en protokolfunktion”, står der i noten.

Rapporten påpeger også, at den stigende staking-aktivitet har mindsket Ethereum’s attraktivitet i forhold til afkastet, især sammenlignet med afkastet af mere traditionelle finansielle aktiver.

Ethereum’s reelle afkast

Samlet forventet afkast fra Ethereum staking er faldet fra 7,3% før Shanghai-opgraderingen til omkring 5,5%. Dette afspejler den skiftende landskab af kryptoinvesteringer i lyset af udviklende markedsdynamik.

Ifølge YCharts er renten på 2-årige amerikanske statsobligationer steget til over 5%, hvilket er i tråd med den generelle tendens til stigende renter.

Selvom staking teknisk set er tilgængelig for alle, kræver det, at man ejer 32 ETH (52,000 $) for at oprette en staking-node og deltage i staking arenaen. Brugere med mindre ETH skal udføre staking via en centraliseret staking-udbyder, der tager den økonomiske og tekniske byrde fra brugerne og til gengæld deler gevinsterne med dem.

Lido er for øjeblikket den største af disse udbydere og kontrollerer 8,9 millioner ETH ud af den samlede mængde på 30,7 millioner ETH i netværkets staking-kontrakt.

En række centraliserede virksomheder, inklusive Coinbase, Kraken og Binance, kontrollerer ifølge Glassnode sammenlagt over 5 millioner staked ETH.

Hold dig informeret med Ethereum News

Exit mobile version