Site icon Krypto news – seneste kryptovaluta nyheder, grundige guides og live updates

Verdens største IT-fejl nogensinde: Hvad der gik galt og konsekvenserne

Globale IT-Störung: Flugzeuge am Boden, Kliniken operieren nicht

## Den største IT-nedbrud i historien

Et fejlagtigt opdatering har lammet lufthavne, hospitaler og medievirksomheder over hele verden. Eksperter kalder det det største IT-nedbrud nogensinde. Her er, hvad vi ved om situationen og konsekvenserne af fejlen.

### Er de computerproblemer nu under kontrol?

Microsoft har meddelt, at fejlen nu er rettet. Dog er der stadig globale konsekvenser. Softwarefirmaet Crowdstrike, ansvarligt for IT-problemerne, har identificeret og isoleret problemet og arbejder på at løse det. Ifølge virksomhedens chef er det ikke et sikkerhedsbrud eller cyberangreb, men snarere en fejl i en opdatering til Microsofts Windows-program.

IT-eksperten Jan Lemnitzer fra Copenhagen Business School var optimistisk i et interview med tagesschau24 og mente, at problemerne hurtigt kunne løses uden langvarige konsekvenser. På Berlin Lufthavn kunne computersystemerne allerede genstartes, men der er stadig sporadiske problemer andre steder.

### Hvad er årsagen til fejlen?

Fejlen skyldes en opdatering af “Falcon Sensor” – et sikkerhedsprogram fra Crowdstrike, der bruges til at opdage ondsindet aktivitet i datatransmissioner. Opdateringen fik Windows-operativsystemet fra Microsoft til at gå ned verden over.

Microsoft havde tidligere rapporteret problemer med deres Cloud-tjeneste 365. Ifølge IT-professor Lemnitzer skyldes problemet den brede brug af Microsoft-365 Cloud-tjenester og nogle få store cybersikkerhedsudbydere på verdensplan.

### Hvad er omfanget – og skaden?

På grund af deres globale omfang betragtes computernedbruddene som uset før. Den enorme udbredelse af Windows-operativsystemet og Crowdstrikes cybersikkerhedssoftware har resulteret i dramatiske konsekvenser for virksomheder globalt.

Det vil tage flere uger eller måneder at beregne de globale omkostninger ved de IT-problemer, da både akutte og fremtidige omkostninger skal tages i betragtning. Crowdstrikes aktie faldt med mere end 20% i forhåndshandel.

### Hvem er berørt i Tyskland?

Adskillige flyselskaber og lufthavne i Tyskland oplevede problemer, herunder Berlin Brandenburg Lufthavn BER, Hamburg Lufthavn og flere lufthavne i Baden-Württemberg og Nordrhein-Westfalen. Offentlige institutioner som den offentlige forvaltning og hospitaler var også berørt i Tyskland. Derudover oplevede detailhandlen udfordringer.

### Verden over

De globale IT-problemer har haft alvorlige konsekvenser og har lammet flytrafikken i flere lande. Også medievirksomheder og detailhandlen blev påvirket. Tusindvis af arbejdstagere verden over havde problemer med at logge ind på deres computere, hvilket påvirkede virksomheder og offentlige tjenester som transport og nødhjælp.

### Har der været lignende nedbrud før?

Der har tidligere været store IT-nedbrud forårsaget af fejl eller angreb på store virksomheder som Kaseya, Fastly, Meta og andre, hvilket viser sårbarheden i IT-systemer.

Exit mobile version