Von Grauem Kapitalmarkt zu Tokenisierten Vermögensanlagen: Regulatorische Herausforderungen in Deutschland
Anlageprodukte – Regulering af tokeniserede Vermögensanlagen i Tyskland
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Anlageprodukte kan tilbydes af kapitalsøgende virksomheder i forskellige juridiske former. Ud over de mest almindelige former som overførbare værdipapirer i henhold til MiFID2-regulering som aktier og gældsbeviser kan emittenter også udstede anlageprodukte som andele i investeringsmidler eller i henhold til national regulering som Vermögensanlagen. Målet med det tyske Vermögensanlagengesetz var primært at regulere den såkaldte grå kapitalmarkedssektor, hvor der blev tilbudt anlageprodukter, der ikke kvalificerede sig som værdipapirer og derfor ikke var omfattet af prospektpåkravene for værdipapiremissioner.
Regulering af tokeniserede Vermögensanlagen
Vermögensanlagengesetz pålægger emittenter og udbydere af Vermögensanlagen i Tyskland at udarbejde og offentliggøre salgsprospekter inden den første offentlige tilbud, der skal godkendes af BaFin. For Vermögensanlagen, der tilbydes som krypto-token, mener BaFin, at den øgede handelsmulighed gennem tokenisering gør, at tokeniserede Vermögensanlagen skal klassificeres som en slags værdipapirer og derfor ikke er omfattet af Vermögensanlagengesetz, men derimod af EU’s prospektforordning og værdipapirprospektloven.
Prospektpåkrav for tokeniserede Vermögensanlagen
For tokeniserede Vermögensanlagen skal der derfor foran offentliggørelsen i EU udarbejdes både et værdipapirprospekt og et krypto-whitepaper. Mens værdipapirprospektet skal godkendes af BaFin og efterfølgende offentliggøres, skal krypto-whitepaperet kun offentliggøres uden krav om godkendelse. Emittenter og udbydere af tokeniserede Vermögensanlagen skal være opmærksomme på at sikre, at oplysningerne i de to dokumenter er kongruente.
Konklusion
Emittenter bør overveje, om der kan gælde en undtagelse fra prospektpåkravene for deres emission, for at undgå at udarbejde begge dokumenter. I de fleste tilfælde vil begge dokumenter dog være påkrævet. Emittenter bør derfor undersøge, om deres anlageprodukt kan struktureres, så det klassificeres som et finansinstrument i henhold til MiFID2, hvilket i de fleste tilfælde kun kræver udarbejdelse af et værdipapirprospekt og ikke et krypto-whitepaper.