Site icon Krypto news – seneste kryptovaluta nyheder, grundige guides og live updates

Milliardenschwere Auszahlungen in Insolvenzverfahren der Kryptobörse FTX: Was steckt dahinter?

FTX: Ellison zahlt Millionen ein, Verwalter zahlt Milliarden aus

Im Konkursverfahren for kryptobørsen FTX er der truffet en vigtig beslutning: Det relevante amerikanske føderale konkursret har tirsdag godkendt distributionsplanen. Der er planlagt udbetalinger på 16,5 milliarder dollars. Dette vil kompensere de fleste kunder – dog som regel i dollar og ikke i cryptocurrencies. De fleste kryptoaktiver er allerede blevet solgt. De vil blive udbetalt i dollar, dog til vekselkursen på konkursåbningsdagen i november 2022. På det tidspunkt var de fleste kryptokurver markant mindre værd end i dag.

Ingen penge vil blive udbetalt for FTX’s egen kryptovaluta FTT. Til gengæld har konkursforvalteren nu skrabet så mange penge sammen, at der måske endda vil være lidt tilbage til at give visse foretrukne aktionærer en delvis kompensation efter at have betalt kunder og andre kreditorer. Dette er dog endnu ikke afgjort.

Sjældent ses en tildeling som denne i konkursforløb. I tilfælde af FTX-Alameda Research-konglomeratet er dog flere heldige omstændigheder gået sammen. Dels har en aktiebeholdning, som FTX ejede i AI-selskabet Anthropic PBC, vist sig at være uventet værdifuld. Desuden er vekselkurserne for mange kryptokurver steget mellem konkursanmodning og salgstidspunkt.

Salg af ejendomme og forlig med tidligere ledere hos FTX og Alameda Research samt andre profiterende (f.eks. forældrene til medstifteren Sam Bankman-Fried, også kendt som SBF) har indbragt yderligere beløb. For nylig indgås der enighed med SBF’s tidligere kæreste og topchef for Alameda, Caroline Ellison. Den tilstående milliardbedrager blev dømt til blot to års fængsel den 24. september. SBF fik pålagt 25 år, mens medskyldige Ryan Salame fik syv og et halvt år.

Dagen før erklærede kvinden sig villig til at indbetale næsten alle hendes aktiver til massen. Fra juli 2021 til september 2022 har Ellison modtaget omkring 29 millioner dollars i bonus, selvom Alameda Research-hedgefonden havde milliardgæld til FTX. Pengene kom fra misbrugte FTX-kundeindskud. Ellison investerede selv ti millioner dollars i Anthropic-aktier, som nu er meget mere værd.

Ellison skal nu overføre disse aktier (eller deres salgsprovenu), andet kontanter og alt andet, hun ejer. Undtaget er kun betalinger, som hun skal foretage på grund af sin strafferetlige dom, personlige ejendele samt penge, hun har brug for at betale sine advokatregninger. Det sidstnævnte beløb er begrænset til 1,5 millioner dollars. Trods en uddelingssum på 16,5 milliarder dollars er hendes bidrag stadig beskedent.

Den tidligere leder har også forpligtet sig til at hjælpe de nye FTX-administratorer med at finde eventuelle ikke opdagede aktiver og besvare alle spørgsmål. Derudover ufraviger hun fra eventuelle krav og rettigheder.

Ifølge rapporter har konkursadministratorerne næsten ikke modtaget noget tilbage fra valgkampsfonde. FTX har doneret millioner af dollars til valgkampbidrag til amerikanske politikere betalt med misbrugte kundekonti.

Andre kryptofirmaer er nu trådt i FTX’s sted. Kryptobranchen udgyder en endnu større pengestrøm i den igangværende amerikanske valgkamp.

Konkursforløbet “In re: FTX Trading Ltd” er aktuelt for det amerikanske føderale konkursret i Delaware under sagens nummer 22-11068.

(ds)

Exit mobile version