Site icon Krypto news – seneste kryptovaluta nyheder, grundige guides og live updates

Nayib Bukele erklærer sig som vinder i El Salvador og bryder forfatningen

"Bitcoin-Diktator" macht weiter: Bukele erklärt sich zum Wahlsieger in El Salvador

Nayib Bukele erklærer sig til vinderen af El Salvadors præsidentvalg
El Salvadors kontroversielle præsident, Nayib Bukele, ser ud til at vinde en klar sejr ved præsident- og parlamentsvalget i landet – selvom forfatningen faktisk ikke tillader ham at stille op til en anden embedsperiode. Efter tælling af næsten en tredjedel af stemmerne stod den konservative statsleder til en stemmeandel på knap 83 procent, ifølge den højeste valgdomstol. Bukele havde allerede erklæret sig som vinder af valget kort tid efter optællingen begyndte.

Bukele’s parti, Nuevas Ideas (Nye Ideer), ser også ud til at have vundet mindst 58 ud af de 60 pladser i parlamentet, skrev han på X. Tusinder af jublende tilhængere samledes kort efter for at fejre foran National Palace i hovedstaden San Salvador. Over 6,2 millioner borgere, herunder 741.000 salvadoranere i udlandet, var stemmeberettigede.

Bukele er kendt for sin hårde indsats mod kriminalitet og sin autoritære kurs. Han har afvist anklager om, at han regerer landet autokratisk og massefængsler uskyldige mennesker. Bukele hævder, at El Salvador tidligere var verdens mordhovedstad, men nu er det det sikreste land på det amerikanske kontinent. Han mener, at valgresultatet vil tydeligt afspejle viljen hos salvadorianerne.

Selvom forfatningen forbyder direkte genvalg af præsidenten, tillod regeringsvenlige forfatningsdommere Bukele at stille op til en anden fem-årig embedsperiode. For at omgå forbuddet trådte statsoverhovedet tilbage i seks måneder fra den 1. december indtil planlagt tiltrædelsesdato den 1. juni. En loyal embedsmand overtog formelt de politiske anliggender i mellemtiden, men Bukeles indflydelse forblev faktisk uantastet. Siden 2019 har den tidligere borgmester i hovedstaden, San Salvador, været præsident og har blandt andet indført digital valuta Bitcoin som lovligt betalingsmiddel i El Salvador.

Før han erklærede sig som “filosofkonge” på X, beskrev Bukele sig selv som verdens “coolste diktator” i 2021. I kampen mod de kriminelle bander i landet, de såkaldte Maras, erklærede han undtagelsestilstanden i marts 2022. Dette begrænsede grundlæggende rettigheder som forsamlingsfrihed. Siden da er over 75.000 formodede bandemedlemmer blevet anholdt, de fleste kun på mistanke og uden adgang til advokater. Kritikere advarer om yderligere svækkelse af magtfordelingen og demokratisk kontrol under Bukeles regime i Mellemamerikas mindste land.

Opdag de seneste Bitcoin News her

Exit mobile version