Site icon Krypto news – seneste kryptovaluta nyheder, grundige guides og live updates

Tokenisering: Væksten afsløres

Tokenisering: Den stigende popularitet af realtidsaktiver

I den traditionelle finansielle sektor har der længe været en udbredt opfattelse af kryptosektoren som værende præget af for meget spekulation og volatilitet – uden nogen synlig gavn. Blockchain-rummet har fået ry for at være det “Vilde Vesten”, og overskrifterne om skandaler er blevet højere end nyhederne om adoption. Det er derfor overraskende, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), for nylig har udgivet en akademisk artikel om en af de mest betydningsfulde anvendelser af krypto: tokenisering.

I publikationen “Tokenisering: Oversigt og implikationer for finansiel stabilitet” undersøger Fed’s bestyrelse fordele og ulemper ved denne kryptoteknologi og placerer den voksende trend inden for realtidsaktiver (RWA). Artiklen omhandler ikke kun de kendte bekymringer, men overraskende nok også de anerkendte fordele ved krypto-adoption.

Tokenisering: Vækst afsløres

Hvem havde troet, at man ville finde ordene “DeFi-Llama” i et diskussionspapir fra den amerikanske centralbank? Selv Federal Reserve kan ikke undgå at bruge den populære open-source-website til deres forskning om decentral finans. De øverste valutaindsamlere bemærker, at mens det samlede værdi af DeFi-sektoren (Total-Value-Locked, TVL) har været uændret siden juni 2022, fortsætter realtidsaktiver med at vokse. I maj 2023 blev værdien af ​​alle RWAs på alle “permissionless” blockchains anslået til 2,15 milliarder dollars. Dette inkluderer både centraliserede og decentraliserede protokoller som Paxos Trust og Centrifuge.

Det er interessant at bemærke, at Fed ikke længere udelukkende fokuserer på modificerede versioner af kryptovisionen fra traditionelle spillere. I stedet fokuseres der nu på “permissionless” blockchains som Bitcoin, Ethereum og endda Solana. I artiklen nævner Fed eksempler på tokenisering af virkelige aktiver som stablecoins, guldtokens samt tokenisering af ejendomme og værdipapirer. Disse tokens har afgørende fordele sammenlignet med deres virkelige modstykker. Der er dog også bekymringer vedrørende “finansiel stabilitet”.

Programmerbar, likvid og tilgængelig

Selv de største skepsisser over for alternativ finansiel teknologi anerkender værdien af kryptoassets’ grundlæggende egenskaber. Tokenisering giver “investorer adgang til markeder, som ellers ville være utilgængelige og dyre” ifølge Fed-medarbejdere. Desuden giver programmérbarheden af kryptotokens mulighed for at implementere yderligere funktioner, der kan give traditionelle værdier fordele. Resultatet er “konkurrencedygtige og mere likvide markeder” samt “et bedre prisdannelsesgrundlag”.

Fed inddrager i sin undersøgelse ETF’er (børshandlede fonde), der ligner tokeniseringen mest. Tokeniseringen har åbenbart et lignende potentiale for demokratisering af markederne. Andre funktioner synes også at overbevise valutaindsamlere, herunder muligheden for at bruge tokeniserede råvarer som sikkerhed for visse lån. Derudover er den hurtigere afvikling af transaktioner til enhver tid tilsyneladende overlegen i forhold til interne systemers afvikling. Dog er forfatterne ikke uden skepsis i forhold til tokenisering.

Usikre stablecoins og bankløb

En af de største bekymringer ved tokenisering er “stress-transmission”. Hvis tokeniseringen får større omfang, kan kriser i blockchain-verdenen skabe problemer for den fysiske finansielle sektor. Da kryptosektoren er operationel “24/7”, kan udvekslingen med den traditionelle markedsplads, hvor der gælder strenge åbningstider, blive kompliceret. For eksempel kan manglende øjeblikkelig indløsning af digitale værdier i weekenden føre til en kraftig salgskampagne for aktiverne. Selv udstederens solvens kan være truet i sådanne tilfælde.

Når det kommer til udstederen af tokeniserede aktiver, har Fed også store bekymringer om gennemsigtighed og troværdighed. I den forbindelse nævnes Tether af centralbanken. Hvis der opstår tvivl om dækningen af kryptoaktiverne, kan det føre til en situation, hvor folk forsøger at rede deres investeringer ud, hvilket kan skabe likviditetsproblemer og potentielt medføre systemiske risici. Til sidst viser den store finanskrise i 2008, hvilken fare der kan opstå fra derivater baseret på andre derivater. Tokeniseringen af allerede tokeniserede aktiver kan skabe fundamentale risici og potentielt føre til kædereaktioner.

Exit mobile version