Krypto News

Er amerikanske økonomi på vej mod en recession? – Analyse af Sahm-reglen og arbejdsløshedsstatistikker

I de Forenede Stater vokser bekymringen for, at landet kan glide ind i en recession eller endda allerede er i en. En simpel tommelfingerregel, Sahm-reglen, nærer frygten. Økonomen Claudia Sahm havde i 2019 ledt efter historiske konjunkturdata for at identificere konstellationer, der forudgår recessioner i de Forenede Stater. Hun ønskede at give politikere og centralbankfolk en simpel tidlig indikator, der tillader dem hurtigt at reagere på økonomiske tilbageslag med finanspolitik og pengepolitik.

Sahm opdagede, at Amerika normalt befinder sig på tærsklen til en recession, når arbejdsløshedsprocenten er steget med mindst en halv procentpoint (gennemsnit over tre måneder) over det laveste niveau i de foregående tolv måneder. Og så skete det: I juli var arbejdsløshedsprocenten steget til 4,3 procent og trak dermed i følge Federal Reserve i St. Louis det tre måneders gennemsnit op med 0,53 procentpoint over det laveste niveau: Alarmen var gået.

Selvom Sahm-reglen har en høj præcisionsrate, beskriver den dog ikke en automatisme. Den tidligere økonom i Federal Reserve, Sahm, udtalte i interviews, at hun endnu ikke ser USA som værende i en recession, selvom retningen på arbejdsmarkedet er negativ. Federal Reserve burde have brugt den seneste møde til en rentenedsættelse, sagde Sahm. Men der er ingen grund til panikreaktioner. Fed har tilstrækkelige redskaber til at forhindre en nedtur.

En arbejdsløshedsprocent på 4,3 procent er stadig en god værdi

Svagheden på det amerikanske arbejdsmarked bliver muligvis overdrevet. I en international og historisk sammenligning er en arbejdsløshedsprocent på 4,3 procent stadig en god værdi. Derudover er fyringer usædvanligt ikke steget betydeligt. Stigningen skyldes personer, der forgæves søger arbejde, men ikke en bølge af afskedigelser, som er karakteristisk for kriser.

Top  Verkauft Ethereum-Gründer Vitalik Buterin seine ETH-Bestände? Gerüchte und Spekulationen sorgen für Unsicherheit

Faktisk er det selv for eksperter umuligt at angive i realtid, om en økonomi befinder sig i en recession, da konjunkturdata offentliggøres med forsinkelse. En recession konstateres i USA af National Bureau of Economic Researchs Business Cycle Dating Committee, når der sker et “betydeligt fald i økonomisk aktivitet, der påvirker hele landet og varer længere end et par måneder”. De økonomiske indikatorer, som komiteen især lægger vægt på, er personlig indkomst, beskæftigelse, forbrugsudgifter og industriproduktion.

I recessionerne i 1990, 2001 og 2008 var beskæftigelse, industriproduktion og reel indkomst faldet i de fire måneder før udløsningen af Sahm-regelens advarselsignal. Denne gang er det anderledes: Industriproduktionen, den personlige indkomst og beskæftigelsen er steget i de seneste måneder ifølge statistikker fra Federal Reserve i St. Louis.

Det er dog stadig for tidligt at frifinde. Fordi konjunkturdata, der signalerer en recession, ofte bliver revideret nedad, når krisen virkelig indtræffer. Ikke desto mindre er en recession heller ikke en skæbne. Politikken har muligheder for at modvirke det. Da Sahm præsenterede sin regel, opfordrede hun til at sende check til borgerne for at stimulere forbruget. Hun mener for tiden ikke, at det er nødvendigt. Hun satser på regelmæssige rentenedsættelser.

Crypto News Danmark

Danmarks førende cryptocurrency og blockchain teknologimagasin. De seneste nyheder, analyser og trends fra verden af ​​digitale aktiver præsenteres på en kompakt og velfunderet måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Articles

Back to top button