Krypto News

DeSci: Revolution af videnskaben takket være DLT

Decentraliseret videnskab: En ny bevægelse inden for forskning og udvikling

I de senere år er der opstået en ny bevægelse inden for den dezentrale og internetbaserede videnskab. Dette fænomen, der kaldes Decentralized Science (DeSci), udvider tankerne bag åben videnskab ved at fokusere på åben adgang til forskningsresultater og muligheden for ny samarbejde mellem videnskabelige samfund og borgere. Hvad der adskiller DeSci fra åben videnskab er brugen af blockchain-teknologi og de muligheder, den tilbyder, herunder smarte kontrakter, governance tokens og non-fungible tokens (NFTs).

Central for DeSci-bevægelsen er brugen af Decentralized Autonomous Organizations (DAOs). DAOs er fællesskaber med et fælles mål, der bruger smarte kontrakter til at automatisere visse transaktioner og bruger governance-tokens til at træffe beslutninger decentralt. Inden for videnskab kan DAO’er muliggøre en ny form for forskningskommunikation, finansiering og koordination.

Ligesom inden for Decentralized Finance (DeFi), der bruger blockchain-teknologi til at forbedre finansverdenen, forsøger DeSci-bevægelsen at decentralisere videnskabslandskabet og give offentligheden større adgang. Der findes nu mere end 50 forskellige DeSci-projekter, herunder DeSci-DAO’er, der er startet eller baseret i de tysktalende lande.

I de følgende afsnit vil vi præsentere et udvalg af disse projekter og deres bidrag til DeSci-bevægelsen.

1. Molecule (molecule.to)

Molecule fungerer som et protokol, en markedsplads og en DeSci-inkubator. Målet er at muliggøre decentraliseret forskning og finansiering med aktiv og tværfaglig deltagelse fra både forskere og patienter. Molecule har spillet en afgørende rolle i udviklingen af såkaldte “IP-NFTs” (intellectual property NFTs), der gør det muligt at tokenisere intellektuel ejendom som forskningsresultater. Ved at udvikle “decentralized intellectual property (DIP) tokens” har Molecule også gjort det muligt at fungere som styringslegemer og at give en bredere inddragelse og deltagelse. Molecules team har også bidraget til oprettelsen af VitaDAO og mange andre BioDAO’er og DeSci-DAO’er, der hjælper forskere og forskningsprojekter med finansiering og forskning. Indtil videre har Molecule modtaget omkring 20 millioner USD i finansiering for at fremme decentraliseret udvikling af lægemidler og forskning.

Top  Bitcoin's stigende efterspørgsel resulterer i lav likviditet og potentielt kursstigning op til 22.000 dollars.

2. VitaDAO (vitadao.com)

VitaDAO bliver ofte omtalt som den første og mest etablerede DeSci-DAO. VitaDAO har til formål at forlænge menneskers sundhed og levetid ved at støtte og finansiere forskning inden for aldersrelaterede sygdomme. VitaDAO samler mere end 10.000 forskere, patienter, entusiaster og investorer til at arbejde sammen om at fremme de bedste tværfaglige videnskabelige projekter inden for livsforlængelsesforskning. Med mere end 10 millioner USD i finansiering, herunder bidrag fra traditionelle farmaceutiske virksomheder, har VitaDAO finansieret mere end 15 projekter samt talrige stipendier og tilskud.

3. LabDAO (labdao.xyz)

LabDAO er et decentraliseret og internetbaseret forskerkollektiv inden for biologi og life sciences med fokus på computerbaseret biologi, f.eks. proteinmodellering. Målet med LabDAO’s “PLEX” (Public Ledgers for the Exchange of Services) er at muliggøre åben og fair udveksling af tjenester inden for computerbaseret biologi. PLEX giver forskere mulighed for at bruge de nyeste værktøjer inden for computerbaseret biologi og skabe “research data artefakter”, der gør det muligt at spore videnskabelige forskningsresultater og indsigter. Med en finansiering på 3,6 millioner USD arbejder LabDAO på at muliggøre decentraliseret, internetbaseret og inklusiv forskning.

4. Bloxberg (bloxberg.org)

Bloxberg er en global blockchain-infrastruktur, der er blevet etableret af et konsortium af forskere og organisationer med det formål at levere decentrale tjenester til det videnskabelige samfund og fremme samarbejde. Med et globalt netværk af mere end 50 universiteter og forskningsinstitutioner over hele verden, herunder anerkendte institutioner som Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) og ETH Zürich, stræber bloxberg efter at muliggøre og fremskynde opbygningen af en decentral organisation for videnskabelige data.

Top  Solana: Dieser Coin könnte Ethereum in 2024 schlagen - Alle wichtigen Informationen und Entwicklungen

I fremtiden vil opmærksomheden omkring projekter som Molecule, VitaDAO, LabDAO og bloxberg forhåbentlig føre til anerkendelse og integration af DeSci-bevægelsen i det videnskabelige samfund. Vores opfattelse af videnskabelig fremskridt kan ændre sig markant, når det sociale og filosofiske landskab og DeScis fremvækst interagerer.

Artiklens formål er at skabe bevidsthed om DeSci-bevægelsen og dens potentiale for at transformere forskningslandskabet. Forventningen er, at regeringsinstitutioner og forskningsfonde vil begynde at tage aktiv del i denne bevægelse og udnytte de muligheder, den bringer for at opnå mere åben, tilgængelig og retfærdig forskning.

Crypto News Danmark

Danmarks førende cryptocurrency og blockchain teknologimagasin. De seneste nyheder, analyser og trends fra verden af ​​digitale aktiver præsenteres på en kompakt og velfunderet måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Articles

Back to top button